Bacskay Péter edző blogja

5 tipp amikkel megőrizheted a formádat az ünnepek alatt

2016. november 18. - Bacskay Péter

A napokban egy plázát járva, a díszítéseket látva realizáltam, hogy bizony közeleg a karácsony. A bejglik és az otthoni lustálkodás időszaka, melyek együttesen a rettegett ünnepek alatti elhízáshoz vezetnek.

Mivel a finomságoknak ellenállni az ünnepek alatt igen nehéz, a nagyit pedig meggyőzni arról, hogy már jól laktunk szinte lehetetlen, szeretnék egy pár tippet, tanácsot adni ahhoz, hogyan éljük túl ezt az időszakot tetemes zsírréteg felhalmozása nélkül.

christmas-dinner-dp.jpg

1. Az időzítés. Nem mindegy, hogy mikor tömjük magunkat tele a bejglivel. A legrosszabb, ha este lefekvés előtt jön ránk a falási roham. Az ilyenkor bevitt kalóriákat a szervezet feldolgozni már nem fogja, elraktározza inkább zsír formájában. Okosabb megoldás tehát ha az édességet inkább korábban, akár délelőtt, reggel fogyasztjuk, hiszen ebben az esetben még van esély arra, hogy a nap folyamán szervezetünk elégesse a bevitt kalóriákat.

2. A rendszeresség. A másik legrosszabb lehetőség, ha az összes bejglit egy ültő helyünkben akarjuk befalni. Az egyszerre bevitt hatalmas kalóriamennyiséggel a szervezet képtelen bármit is kezdeni, elraktározza tehát. Azonban ha az ellenállhatatlan bejglit több kisebb részletben fogyasztjuk, az anyagcserénk gyors marad, nem lesz olyan bevitt energia mennyiség, amit zsír formájában raktározna a szervezet.

Hasonlítsuk az anyagcserét egy lobogó tábortűzhöz, ha rendszeresen egy-egy kisebb darab szemetet dobunk a tűzre, az elég, a tűz még fényesebben lobog tovább, ha azonban egyszerre egy konténernyit borítunk rá, az elfojtja a tüzet, pont úgy, mint anyagcserénket a hatalmas mennyiségű egyszeri étkezés.

3.Próbálkozzunk alternatív édességekkel. Az interneten rengeteg olyan finomság receptje fellelhető, amelyek akár egy szigorúbb diétás étkezésbe is beleférnek. A bejgli készítésekor a fehér lisztet és a cukrot is helyettesíthetjük valamilyen kalóriaszegény alternatívával pl.:

bejgli_1_640x430_1.jpg

Diétás, fehérjés bejgli hozzávalói: 

  • 0,5 kg liszt (szénhidrát csökkentett)
  • kb. 30-35 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
  • kb. 10-15 dkg kókuszliszt
  • 30 g vaníliás fehérjepor
  • 25 dkg light vaj vagy kókuszolaj
  • 2 egész tojás + 1 a kenéshez
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál édesítő
  • 1 élesztő + kevés tej 

4. Amennyiben végképp nem bírunk ellenállni, még mindig segítségünkre lehet egy táplálékkiegészítő, a rákpáncél kivonat, azaz a kitozán, mely megköti a táplálékokkal bevitt zsírok egy részét. A kitozán által megkötött zsír így nem tud felszívódni és raktározódni szervezetünkben. Ezzel valamelyest csökkenthetjük az elfogyasztott kalóriák mértéket.

chitosan.jpg

5. Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem. Az edzőtermek a két ünnep közt is nyitva vannak, tehát a lehetőség adott arra, hogy egy kis plusz kardió edzéssel elpusztítsuk a fölös kalóriákat. Azonban, ha annyira bepunnyadtunk a fotelbe a Reszkessetek betörők elé, hogy még a terembe sincs kedvünk lemenni egy néhány perces tabata programmal hatalmasat lendíthetünk az anyagcserénken a TV előtt.


homealone.jpg

Azokat pedig akiknek nem sikerül tartaniuk a súlyukat az ünnepek alatt, januárban várom személyi edzésre :D

fatguy.jpg

 Írta:
Bacskay Péter
Személyi edző
Az International Wellness Institute gyakorlati oktatója
Testépítő, erőemelő versenyző

süti beállítások módosítása