Bacskay Péter edző blogja

A diétázás alapjai

2015. augusztus 13. - Bacskay Péter

Mi az a diéta?

 

A diéta egy meghatározott étkezési rendszer, mely figyelembe veszi testünk adottságait, és annak megfelelő ideális tápanyag bevitelt ír elő.

A diéta segítségével tudjuk pontosan meghatározni, kijelölni a szervezetünkbe bevitt tápanyagok mennyiségét, minőségét.

dieting.jpg

Legyen a cél akár fogyás, izomtömeg növelés, testkompozíció változtatás, jól megtervezett diéta nélkül szinte lehetetlen elérni azt.

Mégis hogyan tud segíteni céljaink elérésében a meghatározott étrend?

Ahhoz hogy ezt megértsük, ismerjük meg egy kicsit a szervezetünk működését, nézzük meg azt, hogy valójában milyen összefüggések állhatnak a fogyás és a hízás mögött.

Az energia megmaradás törvénye:

A fogyás és hízás mögötti összefüggés energetikailag roppant egyszerűen leírható:

A mérleg egyik oldalán a szervezetünkbe táplálkozás útján bejuttatott energia mennyiség, míg a másik oldalán a testünk működése által felhasznált energia áll.

Az elmélet könnyen átlátható, mivel az energia nem vész el, csak átalakul, ha a bevitt energia több, mint az a mennyiség, amit felhasználunk, a szervezetünk a plusz kalóriákat elraktározza, átalakítja zsírrá!

Ahhoz tehát, hogy elérjük az áhított fazont nem kell mást tennünk, mint megváltoztatnunk a mérleg két oldalának egyensúlyát.

energybalance.jpg

A képlet egyszerű, ahhoz hogy változás történjen, az egyik oldalon le kell csökkentenünk a táplálékkal bevitt energia mennyiséget, a másik oldalon pedig meg kell növelnünk a felhasznált kalóriák számát és máris beindul a fogyás.

Így leírva valóban egyszerűnek tűnik, a gyakorlat viszont mégis azt mutatja, hogy mégsem az.

Nézzük meg egy kicsit közelebbről a mérleg két oldalát, azt hogy hogyan is adódik össze, milyen részegységekből áll a szervezet által felhasznált energia mennyiség, illetve mik azok az elemek, makronutriensek, melyek a táplálék útján bevitt energiát szolgáltatják.

merleg.jpg

Folyt. köv.

süti beállítások módosítása